Ruoanlaittoneuvoja
Ruoanlaitto on aikaavievää puuhaa. Se ei pääty koskaan, sitä pitää
parhaimmillaan tehdä useita kertoja päivässä, ja varsinkin silloin, kun
perheessä on useampi jäsen, on suorastaan mahdotonta laittaa sellaista
murkinaa, joka jokaiselle kelpaisi. Huoli pois, sillä seuraavaksi opit
laittamaan herkullista ja monipuolista kotiruokaa näppärästi,
edullisesti ja tehokkaasti, ja minä, kuten tavallista, annan aina
mielelläni ruoanlaittoneuvoja.
Yleensä
olen neuvonut nimenomaan perheellisiä ihmisiä näissä asioissa, sillä
minullahan on tämä oma elättini. Saanko esitellä, tässä on Päivikki,
seuraneitini ja apulaiseni. Sano päivää, Päivikki! Uppimielinen,
mokomakin, menetkös siitä. Päivikki tuli aikoinaan minulle piiaksi. Hän
avustaa minua ruoan preparoinnissa ja siivoamisessa, syö muruset
lattialta ja piilottelee pankon päällä. Ilman häntä tämä kaikki sujuisi
varmasti tehokkaammin, mutta minkäs teet, ihminen on sosiaalinen otus.
Ruoanlaitossa
tarvitaan alkajaisiksi toimiva keittiö, joka jokaisen meidän kohdalla
tarkoittaa eri asiaa. Se voi olla ultramoderni trendikeittiö,
maalaisromanttinen mummonmökin kööki, kesämökin nuotiopaikka, tai, kuten
Päivikin tapauksessa, ikkunaton perunakellari. Tärkeintä on, että itse
viihtyy siinä paikassa, jossa ruokaa valmistetaan.
Ennen kuin
aloitetaan ruoanlaitto, otetaan esille kaikki tarvittavat välineet. Eli
kattilat, pannut, lastat, kauhat, mausteet, suojalasit, sammutuspeitto
ja pullollinen hyvää brandya, josta voi aina tiukan paikan tullen ottaa
pienet maistiaiset. Kaadapas Päivikki siitä lasiini vähän, ja anna
vieraallekin. Aina valmiina ja varaudu kaikkeen, se on minun mottoni!
Tänään
olen ajatellut pyöräyttää täyteläisen pehmeän härkäruukun mureasta
häränlihasta. Menepäs Päivikki tuonne pihan puolelle, siellä on
ulkorakennuksessa tuoretta lihaa, me odotamme täällä sisällä lämpimässä.
Ikkunasta voimme katsella, kuinka Päivikki kahlaa pihalla
lumikinoksessa piharakennukselle. Siellä Ferdinand-härkä odottaa,
sarviaan kolistellen ja sieraimiaan väristellen.
Lihasta on hyvä
muistaa se, että mitä tuoreempaa, sen parempaa. Ferdinand on entinen
taisteluhärkä. Sain sen hyvään hintaan Espanjasta, jossa se oli
vuosikausia osallistunut Pamplonan härkäjuoksuun, ja oli kuulemma niin
ärhäkkä tapaus, että eivät saaneet sitä hengiltä. Tässä tarvitaan siis
Päivikin erikoistaitoja. Entisenä erikoisjoukkojen sotilaana sekä
risteilylaivasiivoojana Päivikki on sen verran kovissa liemissä
keitetty, että yhden härän lihoiksi pistäminen ei ole hänelle
minkäänlainen ongelma.
Päivikki, varovasti sen portin kanssa,
ettei Ferdinand karkaa päälle… Jestas sentään, sieltä se tulee!
Ferdinand taitaa luulla olevansa edelleen Pamplonassa. Auts, tuo sattui
varmasti! Minäpä laitan tämän ulko-oven lukkoon, niin voimme
turvallisesti seurata ikkunasta Päivikin härkäjuoksua.
Onneksi
Päivikki oli nuoruudessaan telinevoimistelija, ei ihan jokaiselta
sujuisi voltti härän selän kautta kolmesti kerien. Oi voi, nyt härkä
näyttää hermostuvan vielä entisestään ja rysäyttää aidan läpi. Päivikki
rynnii pihan poikki ja kipuaa vikkelästi puhelintolppaan raivostunut
härkä kantapäillään.
Minäpä
katson, mitä reseptin mukaan pitäisi seuraavaksi tehdä. Ja voisin
vaikka sumppia kiehauttaa, vaikka Päivikin tehtävähän se olisi kahvit
keittää. Ja ehkä voitaisiin uutisetkin kuunnella radiosta, tosin mitä
sitä enää kuuntelee, pelkkää nuorison jytämusaa vain joutuu sietämään.
Eivätkö ne siellä Pasilassa tajua, että vanhat ihmiset haluavat
kuunnella radiosta puhetta, eivät internetistä podcasteja?
No
niin, nyt on kahviteltu, Ferdinand on karannut naapuriin ja Päivikki on
laskeutunut alas puhelintolpasta. On todettava, että tästä reseptistä
puuttuu nyt yksi tärkeimmistä ainesosista, eli häränliha. Eli ollaan
tilanteessa, jossa huomataan, että reseptiä ei tässä muodossa voida
toteuttaa. Ei auta muu kuin pivotoida ja tehdä uusi strategia. Toisin
sanoen, valmistetaan jotain ihan muuta.
Tehdään vaikka viiden
vihanneksen talvikeitto, se on kermaista ja täyttävää, juuri sopivaa
näihin tammikuun pakkasiin. Mennään tänne perunakellariin, ja katsotaan,
että mitä vihanneksia meillä on varastossa. Onpa pimeää ja pölyistä,
täällä ei ole siivottu sitten Ammu-vainaan aikojen. Pistäpä Päivikki
merkintä almanakkaan, että sinun olisi hyvä tulla tänne luuttuamaan, kun
kerran nukutkin täällä.
Täällä pitäisi olla perunoita ja
porkkanoita ja sipuleita. Tämä laari on tyhjä, tässä säkissä on reikä.
Hyvänen aika sentään, näyttää siltä, että hiiret olisivat käyneet
viettämässä täällä juhliaan, eihän täällä ole mitään jäljellä! Päivikki,
eihän tämä vain ole sinun tekosiasi? Olisihan se pitänyt arvata, että
tässä käy näin, kun aloitit raakaravintoruokavaliosi!
Ei
ole lihaa eikä vihanneksia. Tätä reseptiä, jota olemme toteuttamassa, on
muokattava siten, että tilaamme Foodora-kuskilta kotiinkuljetuksen.
Tekisikö mieli nepalilaista? Tai ehkä hampurilaista? Minäpä näppäilen
tästä puhelimesta tilauksen, ja sitten odotellaan. Päivikki, soitapa
pianolla jotakin, jotta vieraalle ei tule tylsää. Soita vaikka Chopinin
Étude Op 10 numero 4, ja vikkelästi sitten!
Tässä on jo tovi
odoteltu, eikä mitään kuulu. Katson ikkunasta, että mitä ulkona oikein
tapahtuu. No jopas nyt jotakin, Foodora-kuskin Nissan on jäänyt
lumipenkkaan kiinni. Päivikki, menepä siitä auttamaan ja kolaamaan
pihaa, miten sinä nyt tuolla lailla olet jättänyt sen tekemättä?
Kyllä
tämä ruoanlaittaminen on sitten haastavaa! Mutta kokemuksesta voin
sanoa, että kotiruoka on sellaista arjen luksusta, että ei ole sen
voittanutta. Päivikistä ei tosin ole paljoa apua, sillä hän vain kuuntelee jotakin radiojuontajajuppia koko päivän tuolla tuolta perunakellarissaan, ja on muutenkin ihan toivoton tapaus.
Mitä
mölinää pihalta nyt kuuluu? Kappas, Ferdinand on tullut takaisin. Ja
puhelintolpassa istuu Päivikin seurana Foodoran kuski. Ei tämmöistä
pelleilyä jaksa kukaan tyhjin vatsoin katsella, verhot kiinni ja
televisio pauhaamaan.
Tämä resepti ei nyt millään onnistu. Aika pivotoida taas! Mihinkäs minä piilotinkaan sen suklaalevyn... Nyt on hyvä hetki syödä suklaata, kun Päivikki ei istu vieressä kerjäämässä. Ja päälle lasillinen punaista maitoa!
...
Julkaistu alun perin Rubikonin rannalla -blogissa 15.1.2024.
Kommentit
Lähetä kommentti